Klíčový zlom: Co se bude teď dít okolo brexitu? 6 otázek a odpovědí

Ondřej Fér

V rozhovorech o rozvodu Velké Británie s Evropskou unií došlo k dostatečnému posunu, nyní je možné jednat o budoucím vztahu Bruselu a Londýna. Tento vzkaz přišel dnes ráno od Evropské komise. Británie chce proces urychlit a tlačí na jízdní řád druhé fáze brexitu. 

Konečné rozhodnutí, zda rozhovory například o nových obchodních vztazích skutečně budou moci začít, musí udělat premiéři a prezidenti ostatních sedmadvaceti zemí Unie na summitu příští týden. List Financial Times připravil přehled otázek a odpovědí, které budou nyní pro pokračování brexitu klíčové.

O co může vypuknout spor?

Jednání o brexitu je pro obě strany, unijní i britskou, vypjatá záležitost. “Vy jste si na promýšlení detailů brexitu nechali devět měsíců. Jakým právem nás teď tlačíte, abychom přistoupili na váš urychlený jízdní řád?” Tuto otázku by podle Financial Times docela dobře mohl svým britským protějškům položit unijní vyjednavač Michel Barnier.

Co se bude dít dál?

Pokud se Unie a Velká Británie na summitu ve dnech 14. a 15. prosince dohodnou na pokračování brexitu, dalším krokem bude příprava podrobného rozpracování základních tezí obsažených v jízdním řádu. Termín: 2018. Velká Británie by detaily chtěla dořešit nejlépe už na jaře, to je ale pro Unii asi příliš rychlé. V březnu 2018 ale můžeme velmi pravděpodobně čekat další summit.

sinfin.digital