Komik prezidentem, nebo komický prezident? Ukrajinci nemají slíbenou změnu jistou

lup

Ukrajinci si v nedělních volbách zvolili za prezidenta Volodymyra Zelenského. S drtivou převahou porazil stávající hlavu státu Petra Porošenka a získal podle předběžných výsledků asi 73 procent hlasů, Porošenko necelých 25 procent. Kdo je budoucím vůdcem země poznamenané válkou na východě, vlivem Ruska a korupcí? Víme jediné: máme tu čest s nevyzpytatelným politickým nováčkem.

Osobní příběh Zelenského před volbami plnil média s nepřehlédnutelnou kadencí: televizní komik, který si v seriálu Sluha národa zahrál prezidenta, chce to samé zopakovat i ve skutečnosti. A hodlá od moci odstavit "válečného" Petra Porošenka, jehož reformy se zasekly kdesi na půl cesty. Nedělní hlasování ukázalo, že tahle konstrukce Ukrajince přesvědčila.

Potupa Porošenka

Zelenskyj nedosáhl obyčejného vítězství. Ukrajince ve druhém kole doslova strhnul na svoji stranu. Náskok, se kterým zvítězil, je pro stávajícího prezidenta veřejnou potupou. Takřka jednobarevná mapa ukrajinských regionů je výmluvná - ve víc než dvacítce z nich bodoval právě Zelenskyj, Porošenko uhájil prvenství v jednom jediném, ve Lvovské oblasti na západě země. Televizní bavič, který do velké míry zavrhl tradiční politický systém a kampaň a s lidmi komunikuje přes sociální sítě, kde šíří svoji vizi "politiky s lidskou tváří" porazil vlivného politika s celým státním aparátem za zády. Ukrajinci vystavili oligarchovi v čele země účet, se kterým nemůže nikdo polemizovat.

Naděje ve velkou neznámou

"Zelenskyj je borec, prima chlap, všichni ho mají rádi," cituje ČTK dvacetiletého Ajchema, který dobře vystihuje celospolečenskou náladu. O budoucím prezidentovi tedy víme, že "je fajn" a vtipný. A že v lidech probouzí zdání, že by přeci nedělal nic špatného. To je vše. Řadě Ukrajinců ale i mlhavá naděje na změnu spojená s nejistou volbou stačí. S trochou nadsázky lze říct, že Zelenskému volby vyhrála hlavně špatná pověst Porošenka, který už se po letech v úřadu vyčerpal a i přes dílčí úspěchy nedokázal svoje závazky naplnit. Zelenskyj sám ve velké předvolební debatě uvedl, že je důsledkem Porošenkových chyb a slibů.

Můžeme tu hledat paralely třeba s tím, jak nedávno volili Slováci. Preference politicky nezkušené a v politice neznámé tváře je zjevně něco, na co voliči v zemích unavených vládou zprofanovaných "tradičních" stran a politiků slyší. A Zelenskyj se ze své nepoznamenanosti politikou snažil od začátku udělat přednost. Přiznal, že nemá zkušenosti ani vyhraněné politické postoje. "Žádné sliby, žádné zklamání", připomíná v textu BBC Jonah Fisher jedno z prohlášení budoucího prezidenta.

sinfin.digital