Komunální volby v Rusku: Vítězství slaví Kreml i opozice

Jednotný den hlasování, který proběhl 8. září, ukončil období protestů a také zaznamenaných, velmi mírně řečeno, nepravidelností v rámci hlasování. Ačkoli zjevné podvody, stejně jako „vyčištění“ komunálních voleb od velké části nepohodlných kandidátů, zpochybňují legitimitu celého procesu, není možné zhodnotit jejich opravdový dopad. Článek se tak zaměřuje na ohlášené výsledky voleb s tím, že skutečnost podvodů a machinací nijak nezpochybňuje. Lze přitom konstatovat, že vítězství slaví jak vládní Jednotné Rusko, tak i opozice, jejímž neformálním vůdcem je Alexej Navalnyj.

Komunální volby se konaly ve více než 80 regionech Ruské federace. Jednotné Rusko oslabilo v Moskvě, ale straně se podařilo získat všech šestnáct míst gubernátorů, o které se hrálo, a úspěšné bylo i co do celkového počtu členů místních zákonodárných sborů. Podle politologů tak nebyly výsledky vládní strany špatné, zvláště v kontextu důchodové reformy a obecně neuspokojivé hospodářské situace v zemi. Celkově se počítalo s mnohem horším skóre.  

Fiasko zažilo Jednotné Rusko jen v Chabarovském kraji, kde místní gubernátor, který je členem Liberálně-demokratické strany Ruska, obhájil svoji pozici a prosadil do místního zákonodárného sboru členy své strany, zatímco kandidátka Jednotného Ruska vedená ultranacionalistkou („proslula“ popěvkem „Od Oděsy až po Kreml, sahá moje Rusko“) Vikou Cyganovou zcela propadla. Až komicky (s ohledem na ruské poměry) přitom zněly stížnosti výkonného šéfa Jednotného Ruska Andreje Turčaka na to, že místní gubernátor použil administrativní nástroje pro prosazení svých kandidátů. Ne, že by bylo možné pochybovat o samotném faktu, jen jde prostě o model „zloděj křičí, chyťte zloděje“.  

Ani Mordor, ani Severní Korea s balalajkami. Expert vyvrací mýty o Putinově Rusku

sinfin.digital