Končí Pax Israeliana? Střety v Sýrii naznačily měnící se „pravidla hry“ v regionu

ČTK

luš

Při sobotních izraelských náletech na Sýrii padlo dle exilové skupiny syrských ochránců práv (SOHR) nejméně šest syrských vojáků a jejich spojenců. Izraelci provedli odvetný útok na syrské a íránské cíle v Sýrii za to, že íránští bojovníci vyslali bezpilotní letadlo nad Izrael. Armáda dron sestřelila a při odvetné syrské protiletecké palbě přišla o stíhací stroj F-16.

Izraelský ministr pro tajné služby Jisrael Kac dnes řekl, že Izrael dal útoky najevo, že nehodlá tolerovat vojenskou přítomnost Íránu ve své blízkosti a že bude i nadále rozhodně reagovat na jakoukoli další provokaci.

Podle armády bylo při izraelské odvetě zasaženo íránské stanoviště, odkud byl vyslán dron, další čtyři íránské pozice a osm syrských. „Oni i my víme, co jsme zasáhli; dáme jim nějaký čas, aby to strávili a pochopili, jak jsme věděli, že máme zaútočit právě tam. Šlo o utajované pozice, ale my máme tajné služby a víme, co se tam děje. Včera (v sobotu) jsme to dokázali,“ vzkázal do Sýrie Kac.

Izraelští komentátoři upozorňují, že je to poprvé, co se proti sobě dostaly do střetu na syrském území Izrael a Írán, který je spojencem Damašku. I když útoky dále nepokračovaly, z dlouhodobé perspektivy se situace změnila a Izrael se bude muset přizpůsobit novým okolnostem: Írán proti němu chce útočit, režim syrského prezidenta Bašára Asada je stále sebejistější a Rusko, jako jeho spojenec, částečně tuto agresivní politiku Sýrie a Íránu podporuje.

sinfin.digital