Konec izraelsko-palestinského konfliktu i války v Sýrii. Papež pronesl tradiční poselství Urbi et orbi

ČTK

raz

Papež František dnes v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval k obnově dialogu, který by ukončil izraelsko-palestinský konflikt a vyústil v mírové soužití dvou nezávislých států. Papež se tak vyjádřil poté, co nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele zvýšilo napětí v oblasti. Papež také připomněl utrpení dětí v důsledku násilností v Sýrii, Iráku, Jemenu, v řadě afrických zemí či na Ukrajině.

"Modleme se, aby převážila vůle obnovit dialog a aby konečně bylo prostřednictvím jednání dosaženo řešení, které by umožnilo mírové soužití dvou států ve vzájemně dohodnutých a mezinárodně uznaných hranicích," řekl papež k budoucnosti Izraelců a Palestinců.

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele 6. prosince a zároveň oznámil, že vydal pokyn připravit přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. V muslimském světě to vyvolalo ostrou kritiku a masové protesty. Izrael považuje v rozporu s rezolucemi OSN celé město za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém. Minulý týden Valné shromáždění OSN přijalo nezávaznou rezoluci, která rozhodnutí USA ohledně Jeruzaléma odsuzuje. Podpořilo ji 128 zemí.

Havel miloval vtip a intelektuální převahu nedával najevo, vzpomíná Šestatřicátník Pavel Švanda

sinfin.digital