Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Konec klasickým dálničním známkám? Brusel chystá změny, úlevy čekají na auta s nízkými emisemi

Konec klasickým dálničním známkám? Brusel chystá změny, úlevy čekají na auta s nízkými emisemi

Poplatky za dálniční známky v závislosti na počtu ujetých kilometrů, elektronické mýtné s možností nákupu po celé EU a slevy pro automobily s nízkými emisemi. To jsou změny, které v příštích letech plánuje pro osobní i nákladní dopravu zavést Evropská komise. S konkrétními legislativními návrhy by měla přijít v nejbližší době.

Česká republika, Rakousko, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Německo se budou muset rozloučit s dosavadním systémem zpoplatňování dálnic, který se opírá o počet dní. Nový systém zpoplatnění, který má začít platit v roce 2023, bude záviset na počtu ujetých kilometrů. Píše se to v návrzích, které unikly z legislativního balíčku o čisté, spojené a konkurenceschopné mobilitě Evropské komise. 

Změny zasáhnou i kamionovou dopravu a vybírání poplatků za užívání dálnic v dalších osmi zemích EU. Patří k nim Švédsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko, Rumunsko, Bulharsko, Nizozemsko, Belgie a také Spojené království, které se ale chystá z EU vystoupit v roce 2019.

Důvodem, proč Evropská komise přichází se společnými pravidly, je ochrana životního prostředí. Věří totiž, že pokud bude řidič zvažovat nákup dálniční známky v závislosti na plánované ujeté vzdálenosti, stráví na silnici méně času, než v případě, pokud by měl časově omezenou vinětu.

Komisařka, která má na starosti dopravu, by dnes měla také oznámit, že dálniční známky by v EU měly být elektronické. Řidičům by to mělo umožnit rychlý nákup vinět po celé EU, bez toho aniž by za ně musely platit na hranicích další příplatky.

S citelnou slevou při nákupu známky mohou podle návrhu počítat řidiči kamionů, jejichž auta neprodukují škodlivé emise. Z návrhu vyplývá, že by se jejich cena mohla snížit až o 75 %.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1