Konec nadějí demokratů? Soud má zakázat snahu o přepočet hlasů v Michiganu

ČTK

O nové sčítání hlasů usiluje neúspěšná kandidátka zelených Jill Steinová. Změny chce dosáhnout v Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu, kde podle ní mohlo být hlasování zmanipulované. Proti iniciativě se ale nově postavil ministr spravedlnosti Michiganu, který se obrátil na soud.

Republikán Schuette tvrdí, že přepočet by byl drahý a znamenal by hrozbu umlčení všech michiganských hlasů pro prezidenta. V Michiganu vyhrál volby nového prezidenta USA republikán Donald Trump.

Jill Steinová tvrdí, že hlasování v Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu mohlo být zmanipulované, proto požádala o ruční přepočítání hlasů. Zatímco ve Wisconsinu revize začala, v Michiganu a v Pensylvánii je její osud nejasný.

Ve všech třech těchto státech Trump těsně porazil svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou, což pro něj znamenalo zisk takzvaných volitelů. V rámci celých USA se republikánskému kandidátovi podařilo shromáždit 306 z 538 volitelů, tedy dostatečnou většinu pro to, aby mohl usednout do prezidentského křesla

Zvrat ve výsledku po přepočtech se neočekává. Pokud by ale revize přece jen ukázala, že ve skutečnosti ve všech třech státech vyhrála Clintonová, přišel by Trump o 46 volitelů a do Bílého domu by se tak nejspíš dostala demokratická kandidátka.

sinfin.digital