Konzervativci v USA vrací úder. Chtějí si vysoudit zákaz potratů

Adam Kotrbatý

Ve Spojených státech sílí pokusy konzervativních politiků prosadit přísnější zákony týkající se potratů. Nejdále zašla Alabama, která interrupce až na opravdu výjimečné případy zakázala. Jinde zákonodárci omezují dobu, během níž je možné potrat vykonat. Především demokraté se obávají, že zpřísňování legislativy má za cíl zvrátit čtyřicet let staré rozhodnutí Nejvyššího soudu, který povolil potraty na celém území USA.

Přísnější legislativu schválilo hned několik amerických států. Georgia, Mississippi nebo Ohio přistoupily ke zkrácení doby pro legální potrat na šest týdnů od početí. Hranicí je chvíle, kdy plodu začíná bít srdce. Kritici však upozorňují, že během prvních šesti týdnů řada žen o těhotenství neví a lhůtu na potrat zmeškají.

Zdaleka nejdále zašla Alabama, k jejíž republikánské guvernérce Kay Iveyové nyní míří státním zákonodárným sborem schválený návrh na plošný zákaz potratů. Jedinou výjimku z něj mají ženy, jimž těhotenství ohrožuje život. Na potrat by ale nemohly budoucí matky, jež dítě počaly po znásilnění nebo incestu. Samotné ženě by za potrat trest nehrozil. Lékař, který by jej provedl, by ale mohl jít do vězení až na 99 let.

Mluvčí Iveyové prohlásila, že guvernérka se „zdrží komentáře do doby, než bude mít čas si podrobně prozkoumat schválenou variantu návrhu“. Republikánští zákonodárci ale očekávají, že jejich rozhodnutí, jemuž předcházela vzrušená debata, potvrdí.

Úspěch české ekonomické diplomacie: Bulharsko kupuje 300 policejních škodovek

sinfin.digital