Koronavirus může probudit mafii k životu. Přisaje se na peníze pro oslabené ekonomiky?

Za krádež nebo podvod při nouzovém stavu hrozí až osmkrát delší pobyt za mřížemi než normálně. Přesto se čeští i evropští policisté začínají potýkat se stále častějšími pokusy zneužít pandemii k obohacení. Krize navíc představuje velkou příležitost pro organizovaný zločin a praní špinavých peněz.

Varovná slova zazněla od šéfa italských vyšetřovatelů specializovaných na mafii, generála Giuseppeho Governaleho. "Virus dokázal, že nerespektuje hranice, a mafie prokázala to samé. Je jako voda. Dostane se všude tam, kde vznikne jakákoliv mezera,“ řekl serveru Politico. Podle Governaleho je jisté, že mafiánští bossové chystají expanzi do Evropy, která je v situaci, jež jejich praktikám nahrává. Jednotlivé státy chystají velké přesuny peněz na pomoc ekonomice a řada lidí i firem se dostává do dluhů. To vše, stejně jako každá jiná krize, mafii maximálně vyhovuje. Mimo jiné je to ideální příležitost ke zlegalizování zisků z prodeje drog, prostituce a další kriminální činnosti. 

Podle Maurizia De Lucia, hlavního státního zástupce v sicilském městě Messina, se budou italské zločinecké syndikáty snažit nabídnout problémovým společnostem prostředky na záchranu výměnou za podíl. Jedná se zejména o organizaci Ndrangheta, která ovládá značnou část lukrativního obchodu s kokainem v Evropě. „Mafie nabídne půjčku vlastníkovi firmy, který potřebuje peníze. On ví, s kým jedná, ale myslí si, že dokáže situaci zvládnout. Mýlí se,“ popsal De Lucia modelový případ. Mafiánští bossové podle něj obvykle požádají majitele podniku, aby zaměstnal nějakého jejich známého. To je prosba, kterou majitel nemůže odmítnout, Najatý člověk začne dělat objednávky, měnit výrobu i tok peněz, a když majitel protestuje s tím, že to je přece pořád jeho firma, dostane podle De Lucia jednoduchou odpověď: „Už ne.“

Schmarcz: Nehledej jistotu v nejistých dobách. Hledej lídra, který tě jimi provede

sinfin.digital