Korporaci Shell hrozí žaloba za podíl na znečišťování globálního klimatu

of

Osm týdnů má britsko–nizozemská skupina Shell na vyjádření k žalobě, kterou se na ni chystá podat ekologická organizace Milieudefensie kvůli údajné zodpovědnosti korporace za změnu globálního klimatu. Ředitel Milieudefensie Donald Pols si od žaloby slibuje, že se Shell začne chovat v souladu s mezinárodními dohodami na ochranu klimatu.  Pokud bude společnost Shell přinucena omezit činnosti vedoucí ke změnám klimatu, půjde o průlomový případ.

Právník Roger Cox, zástupce Milieudefensie, tvrdí, že politika společnosti Shell je v přímém rozporu s východisky Pařížské dohody. Jejím cílem je udržet globální oteplování pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s hodnotou před nástupem průmyslové revoluce.  „Shell považuje škody, které způsobuje klimatu, za nešťastné, ale nezbytné zlo. Výsledek procesu by tento postoj měl změnit,“ řekl Cox.

Ekologickým aktivistům vadí, že společnost Shell investuje miliardy do rozvoje fosilního hospodaření, zatímco do obnovitelných zdrojů investuje v řádu nižších jednotek procent celkových rozvojových investic. Zajímavé přitom je, že za tuto strategii Shell už kritizují i vlastní akcionáři. Jak upozornila Žaneta Gregorová z Hnutí Duha, společnost Shell je už více než třicet let upozorňována na následky těžby fosilních paliv v souvislosti se změnou klimatu.

sinfin.digital