Kreml řeší, jak vyhrát volby, aby to nesmrdělo podvodem. Pomoci mají nové „opoziční“ strany

Už relativně dlouhou dobu se v politologických kruzích diskutuje, jak budou vypadat následující parlamentní volby v Rusku. Pomiňme teď samotný fakt, že není ani příliš jisté, že se odehrají až v roce 2021, tedy podle plánu. Důležitější otázkou bude, jak a jestli se povede Kremlu zajistit vládnímu Jednotnému Rusku dostatečně přesvědčivé vítězství i bez potřeby nějakých větších zásahů do voleb.

Kreml před nadcházejícími parlamentními volbami čelí nepříjemné situaci. Popularita Jednotného Ruska, jakkoli i dříve zpochybňovaná, upadla v souvislosti se stagnací životní úrovně běžných Rusů. Sergej Kirijenko, který zastává post prvního místopředsedy prezidentské administrace a jinak je také bývalým premiérem z roku 1998, tak dostal za úkol vymyslet, jak pro vládní stranu zajistit přesvědčivé vítězství.

Panovala přitom shoda, že jednou z cest bude právě vytváření nových stran se zaměřením na konkrétní problematiku, které budou pro voliče přeci jen atraktivnější. Mluvilo se tak o stranách s ekologickým zaměřením, podnikatelské straně, straně prosazující přímou demokracii, popřípadě obnově strany cílící na důchodce. Obecně by mělo jít o strany zaměřené na dílčí témata či skupiny obyvatel, přičemž spíše liberálního a v mezích povoleného kritického zaměření.

Poněkud kuriózním příspěvkem do takové kampaně je strana „Silné ženy“. Tu nominálně vede hvězda nejkomerčnější verze ruského popu jménem Valerija. Ne, že by partaj, která hlásá problematiku genderové nerovnosti, v Rusku mnohým nechyběla, jen v tomto podání budí spíše posměch. Za zpěvačku totiž prakticky výhradně mluví její producent a manžel v jedné osobě, Josif Prigožin, zatímco ona sama se raději drží v ústraní. O „silné ženě“ lze tudíž mluvit jen ztěží, část voličů ale může i tak přilákat. 

Operace Sberbank. Rusko prodává banku samo sobě, je to kouzlo s biliony rublů

sinfin.digital