Kritika izraelské vlády není antisemitismus. Jde o kvalitu argumentů, říká francouzský diplomat

Milan Rokos

„Rozdíl mezi antisemitismem a legitimní kritikou izraelské vládní politiky spočívá v kvalitě argumentů. Pokud není zpochybňována samotná legitimita zvolené vlády, nemůže jít o antisemitismus,“ myslí si François Croquette, francouzský velvyslanec pro lidská práva. V rozhovoru pro INFO.CZ mluvil i o skandálu s prodejem zbraní do Jemenu nebo o stavu lidských práv v bývalých francouzských koloniích.

Do Prahy jste přijel na konferenci Terezínská deklarace: Deset let poté. Jak se v této souvislosti díváte na nárůst antisemitismu v Evropě a ve Francii? 

Ano, s antisemitismem máme v Evropě problém, i ve Francii. Ale také v Severní Americe, kde letos bohužel došlo k události v Pittsburghu i dalšímu zabíjení. Myslím, že by pro to nás měl být opravdový budíček – všude, kde k tomuto fenoménu dochází. Ve Francii zemřelo v posledních letech několik lidí proto, že byli židé, a to je pro nás jednoduše nepřijatelné. Snažíme se tudíž najít způsob, jak na něj silně odpovědět, a také pochopit, čím tento fenomén je.

Na jednu stranu je antisemitismus ve Francii velmi starý, existuje už celá století, známe případy Dreyfusovy aféry i kolaborace za druhé světové války. Mysleli jsme si, že už je po něm, ale extrémní pravice je k němu stále vázána. Pak tu jsou jeho nové formy inspirující se jinými myšlenkovými proudy, které někdy používají události na Blízkém východě k tomu, aby ospravedlnily to, co ospravedlnitelné není.

Liberalismus je dnes tyranie a totalita. A 11. září neřídili džihádisti z jeskyně, tvrdí Semín

sinfin.digital