Krize v Arménii. Premiér se vysmál požadavkům opozice, jejího předáka pak údajně zadržela policie

ČTK

lup

Arménský premiér Serž Sargsjan se dnes krátce sešel s vůdcem protestního hnutí, které od minulého pondělí prakticky ochromilo hlavní město Jerevan. Ačkoli sám vyzýval k politickému dialogu, jednání prakticky ihned přerušil s tím, že opozice nemá dostatečnou politickou legitimitu k diskusi, napsala agentura TASS. Agentura AFP s odkazem na nevládní poslance uvedla, že policie poté zadržela opozičního lídra Nikolu Pašinjana. Bezpečnostní složky to ale popírají.

"Politická síla, která ve volbách získala sedm až osm procent (hlasů), nemá právo jednat jménem národa," řekl dnes Sargsjan a opustil jednací místnost hotelu v centru Jerevanu, kde se schůzka uskutečnila. Opozice podle něj vládu vydírá, což je nepřijatelné.

Pašinjan, který protesty vede, prohlásil, že premiér nechápe situaci v zemi. Poté byl podle AFP zadržen, což policie pro stejnou agenturu popírá.

Před hotelem, kde se političtí vůdci sešli, se i dnes shromáždila skupina demonstrantů, kteří sep ozději dostali do konfliktu s těžkooděnci.

sinfin.digital