Krize vědy na příkladu vibrátoru aneb Ani vědci si nenechají dobrou historku kazit fakty

Marek Hudema

Tvrzení, že viktoriánští lékaři používali vibrátor k vyvolání ženského orgasmu pro léčbu hysterie, je populární ale nepravdivé. Přesto ho většina historiků i novinářů brala skoro dvacet let jako fakt. Kritizovat autorku této lži, známou historičku, totiž bylo v akademických kruzích obtížné.

Když Hallie Liebermanová psala svoji disertační práci na téma sexuální hračky na Wisconsinské univerzitě, chtěla k tomu použít také knihu Technologie orgasmu od profesorky historie Rachel Mainesové – publikaci, která se dočkala od svého vydání v roce 1999 nesčetných citací.

Šlo o tehdy již standardní dílo, které se zabývalo vibrátory a přišlo s tehdy překvapivým zjištěním, že viktoriánští lékaři používali elektrický vibrátor na vyvolání ženského orgasmu jako součást léčby ženské „hysterie“. Měl jim ušetřit práci se stimulací ženského přirození, kterou do té doby prováděli manuálně. Co je to vlastně orgasmus příliš netušili.

Mainesová za knihu získala cenu Americké historické společnosti, psalo se o ní v novinách a časopisech a kniha se dokonce stala inspirací pro film a divadelní hru. Šlo o klasiku v oboru. Liebermanové ale vedoucí její práce poradil, že je někdy užitečné, podívat se na odkazy a citace v klasickém díle a inspirovat se jimi, uvádí časopis The Atlantic. A Liebermanová najednou zjistila, že v knize jsou určité nesrovnalosti. Protože si nebyla jistá, šla za profesorem historie Ericem Schatzbergem, aby získala další názor. Ten prošel postupně všechny citace v knize a našel další nesrovnalosti.

Stručně řečeno, pro tvrzení Mainesové o použití vibrátoru jako nástroje pro léčbu ženské hysterie neexistují v pramenech žádné důkazy. Mainesová si navíc upravovala některé citáty z pramenů tak, aby vyhovovaly jejím teoriím. Například u citátů z latiny.

Mainesová se sice hájila tím, že nic nepodávala jako fakta, ale že šlo jen o hypotézu a někteří čtenáři si to špatně vysvětlili. Ovšem její kniha ji usvědčuje: Použití vibrátoru k léčbě hysterie popisuje jako fakt doložený odkazy na prameny. Už dříve ji navíc dva historici usvědčili z překrucování citátů a skutečností, což z její strany zůstalo bez reakce.

Celá situace došla tak daleko, že když Liebermanová chtěla vydat v odborném časopise článek, který obsahoval mimo jiné kritiku díla Technologie orgasmu, nemohla se s ním prosadit, dokud tuto kritiku na žádost editorů neodstranila. Prý se vlastně nic neděje, vše je jenom o interpretaci a je potřeba také zohlednit politické souvislosti. Neboli dílo Technologie orgasmu bylo populární, bylo bráno jako odstraňování tabu a paradoxně jako příspěvek k emancipaci žen. A něco takového není dobré kritizovat. Co na tom, že viktoriánští lékaři používali elektrický vibrátor jen k normálním masážím a že dobře věděli, co je ženský orgasmus.

sinfin.digital