Krutá bolest místo psychologa. Jemenské děti pálí žhavým železem, aby zapomněly na trauma války

ekb

Válka v Jemenu, při které přišlo o život nejméně 10 tisíc lidí, zuří už čtvrtým rokem. V zemi vládne chudoba a lidé mnohdy nemají přístup ani k základní lékařské péči. Trauma války přitom postihuje především děti, které se s otřesnými zážitky nedokáží vyrovnat. Místo psychologické léčby se však jejich rodiče mnohdy uchylují k brutálním praktikám, které je mají z válečných traumat vyléčit – podle pradávných zvyků jsou děti páleny rozžhaveným železem. Díky tomu mají na hrůzné zážitky zapomenout, místo toho se ale jejich utrpení jen prohlubuje.

Dvanáctiletá Hana se právě vracela ze školy ve městě  Hudajdá, když letecký úder zasáhl nedaleký motocykl. Všude kolem ležela mrtvá těla. Hana, které se šrapnel jen těsně vyhnul, na místě omdlela. „Viděla jsem muže s dítětem celé od krve,“ vzpomíná na děsivý zážitek pro server Middle East Eye.

Krátce po incidentu začala dívka vykazovat známky psychického traumatu. Na místo tragického útoku, kde sídlí její škola, se odmítala vrátit. Její zoufalá matka tak jen bezmocně přihlížela, jak Hanu svírají úzkosti a deprese.

Pomoct jí ale nemohla. Manžel už dva roky nedostal výplatu a rodina si jen stěží dokázala obstarat jídlo, natož aby si mohli dovolit se přestěhovat na bezpečnější místo nebo dceři zajistit psychologickou pomoc.

Hana však trpěla závratěmi, nespavostí, vyčerpáním i nechutenstvím. Kvůli strachu z dalšího útoku byla vzhůru celou noc a poslouchala zvuky bojů, které byly slyšet zpovzdálí. „Cítím, že by nás mohli zabít jako toho muže s dítětem,“ říká dvanáctiletá dívka.

sinfin.digital