Kuba se může dočkat redesignu politického systému. Role se rozdělí, říká pro INFO.CZ kubánský odborník

Markéta Žižková

Kuba prochází v poslední době přelomovým obdobím nejen ve vztahu k USA. Prezident Barack Obama pracoval na oživení vztahů mezi zeměmi, jeho nástupce Donald Trump se naopak snaží některé z jeho kroků zvrátit. Ostrov také čekají volby. Po několika desítkách let nebude stát v čele země rodina Castrů. „Existuje tu možnost, že se v roce 2018 dočkáme redesignu kubánského politického systému. Role se třeba nějakým způsobem rozdělí,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ kubánský odborník na historii a ekonomii Enix Berrio Sarda. Jak poznamenala ekonomiku země venezuelská krize? A sílí na ostrově tlak občanské společnosti? O tom všem mluvil během své návštěvy Prahy.

Poslední období na Kubě je převratné. Prezident Barack Obama se snažil o navázání kontaktů mezi ostrovem a Spojenými státy. Jeho nástupce Donald Trump naopak některé z kroků ruší. Kam se podle vás země v poslední době posunuje?

Změny, které se udály ve vztazích mezi Kubou a USA po více než padesáti letech (Barack Obama například osobně navštívil Kubu – pozn. redakce), hodnotím pozitivně. Stejně jako většina Kubánců. Snížily tenzi, která mezi oběma státy existuje. Obě strany se také mohly začít bavit o tématech jako migrace, pomoc v případě přírodní katastrofy nebo boji proti obchodu s drogami. V USA se pak ale k moci dostali republikáni, kteří se snaží tyto výsledky zvrátit. Dalo by se tedy nyní mluvit o určité krizi vztahů Spojených států s Kubou.

Kuba navíc trpí ekonomickou krizí, která u obyvatel způsobuje obavy z budoucnosti. K tomu se ještě přidává fakt, že Kuba prochází volebním obdobím, které skončí v únoru. Po zhruba šedesáti letech odchází jedna důležitá rodina (Raúl a Fidel Castrovi – pozn. redakce). To samozřejmě dál prohlubuje nejistotu z toho, co bude dál.

„Andreji, ať se ti daří!" Pakt mezi Zemanem a Babišem je pevnější než kdy dřív. Glosa M. Žižkové

sinfin.digital