Kubiceho zpráva po americku. Co víme o údajných kompromitujících informacích o Trumpovi?

Lucie Štěchová

Necelé dva týdny před oficiálním uvedením do úřadu se v amerických médiích objevila informace, že ruské tajné služby možná disponují kompromitujícími materiály na budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Co všechno zatím víme o této americké verzi sporné Kubiceho zprávy?

Tajná zpráva se závažnými informacemi, která unikla do médií. Před jedenácti lety vzbudil v Česku rozruch materiál, který upozorňoval na sílící vliv organizovaného zločinu. Zprávu předložil sněmovnímu brannému výboru tehdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice, část utajovaného dokumentu ale unikla do médií a skandál byl na světě. Nejnovější kauza kolem amerického prezidenta Donalda Trumpa nese podobné rysy. 

O jaký materiál jde?

Výbušné informace má obsahovat dvoustránkový dodatek k tajné pětatřicetistránkové zprávě o údajném ruském zasahování do amerických prezidentských voleb, kterou minulý týden obdržel od nejvyšších představitelů amerických tajných služeb současný šéf Bílého domu Barack Obama i jeho nástupce Donald Trump.

Hovoří se o tom, že americkými médii koloval materiál několik měsíců, ale nikdo se ho neodvážil otisknout, protože nepůsobil věrohodně. V úterý se toho ale ujal server Buzzfeed, který chtěl, aby si dle něj mohli Američané udělat vlastní názor na nařčení o zvoleném prezidentovi, která kolují v nejvyšších sférách americké vlády.

Výbušné odhalení. Rusko prý Trumpa zachytilo při perverzních praktikách

sinfin.digital