Kuřáci škodí okolí, i když nekouří, tvrdí nová studie

Pokud se někdo domníval, že zákazů a opatření namířených proti kouření už bylo dost, zřejmě se zmýlil. S nadsázkou řečeno totiž možná přijde doba, kdy bude kuřákům zapovězen vstup do veřejných prostor i bez cigarety. Podle vědců totiž z nekouřícího kuřáka vychází tolik škodlivin, že to v uzavřené místnosti může mít pro jeho sousedy po určitou dobu účinky srovnatelné s pasivním kouřením.

Tvrdí to studie zveřejněná v renomovaném odborném časopise Science Advances. Německo-americký výzkumný tým z Yale University a Institutu Maxe Plancka pod vedením Drewa Gentnera provedl experiment v kině v německé Mohuči. V sále, v němž se nikdy nekouřilo, vědci instalovali do ventilačního systému vysoce výkonný hmotnostní spektrometr, zaznamenávající po dobu jednoho měsíce kvalitu vzduchu.

A výsledek? Když diváci vstoupili do sálu, měřič zaznamenal v sále výrazný nárůst až 35 chemikálií, které vznikají právě při kouření. Patřily k nim i toxické látky jako benzen a formaldehyd. Vědci tak dospěli k závěru, že škodliviny se do kina během promítání filmu nemohly dostat jinak než přímo z oblečení některých návštěvníků, zejména těch, kteří si dali cigaretu jen těsně před vstupem do biografu.

Tuto teorii podpořil fakt, že nejvíce škodlivin naměřil přístroj v sále při filmech určených pouze dospělým. V těchto případech byl obsah toxických látek z kouření v kině až dvakrát vyšší než při promítání filmů, na které mohou jít všichni, včetně dětí.

Tajný plán pro Aero Vodochody. Mohlo by se stát dvorním dodavatelem letadel pro V4

sinfin.digital