Kurdský právník kandiduje na tureckého prezidenta z vězení, z cely přednesl i předvolební projev

Pavel Novotný

Před týdnem dostali Turci ojedinělou možnost nahlédnout do vězení, a to skrze kamery státní televize TRT. Oficiální kandidát na prezidenta Selahattin Demirtas pronesl 17. června desetiminutovou předvolební řeč přímo z vazební cely, kde je zadržován od předloňského listopadu. 

„Nepochybuji, že se ve volbách postavíte na stranu svobody,“ oslovil tehdy pětačtyřicetiletý Demirtas zpoza mříží voliče. „Nenechme Turecko spadnout do propasti, na jejímž okraji stojí,“ dodal.

Demirtas v nedělních volbách velmi pravděpodobně neuspěje. Už proto, že je Kurd, kteří na jihovýchodě Turecka žijí i bojují za autonomii, případně nezávislost. Uvězněný poslanec tvrdí, že mu jde jen o emancipaci svého etnika v rámci demokratického Turecka, čemuž vyšetřovatelé spojení s autokratickým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem nevěří. Podle nich spáchal činy, za které může být odsouzen na 142 roky odnětí svobody. Kurdský právník sarkasticky dodává, že podle jeho propočtů to vypadá spíše na 183 let. I proto, že figuruje ve sto dvou případech a úřady proti němu dosud vznesly 34 obvinění.

Volby rozhodnou o osudu Turecka: Erdoganistán, nebo politická krize? Země je rozdělena jako nikdy

sinfin.digital