Kvůli loňskému hurikánu zemřelo na Portoriku na tři tisíce lidí. Předchozí odhad byl 64

ČTK

lup

Oficiální odhad počtu lidí, kteří zahynuli na Portoriku v důsledku loňského ničivého hurikánu Maria, se vyšplhal z původního odhadu 64 mrtvých na 2975. V úterý to s odvoláním na nově vypracovanou studii oznámil guvernér Portorika Ricardo Rossello. Informovala o tom agentura Reuters. Hurikán Maria se přes karibský ostrov náležející ke Spojeným státům přehnal loni 20. září. Šlo o nejsilnější hurikán, který zasáhl Portoriko, za téměř 90 let.

Nejnovější odhad týkající se počtu obětí hurikánu vyplývá ze zprávy, kterou si nechal Rossello vypracovat od expertů z Univerzity George Washingtona. Studie se opírá o srovnání počtu úmrtí na Portoriku od září 2017 do února letošního roku s úmrtností v tomto období za normálních podmínek.

Portoriko se stále snaží opravit svou infrastrukturu a elektrické vedení, které živel značně poničil a požádalo Kongres USA o pomoc ve výši 139 miliard dolarů. "Dávám příkaz zvýšit oficiální bilanci obětí na 2975," uvedl Rossello na tiskové konferenci. "Ačkoliv stále jde o odhad, opírá se o vědu," doplnil.

sinfin.digital