Kybernetické ozvěny války na Donbasu? OBSE se stala terčem hackerského útoku

Info.cz

Podle deníku Le Monde západní zpravodajské služby mají podezření, že úder přišel z Ruska. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě monitoruje situaci na východě Ukrajiny, kde Rusko podporuje separatisty.

OBSE se terčem útoku stala už v listopadu, až teď ale upřesňuje rozsah akce. Mluvčí organizace mluví o „významném“ incidentu. Útok podle ní narušil „důvěrnost“ a zabezpečení sítě OBSE. Její slova citovala agentura AFP.

Jak uvedl francouzský deník Le Monde, podezření padá na ruskou hackerskou skupinu známou pod názvem APT28, která už podobné akce v minulosti měla na svědomí.

OBSE

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě je mezinárodní pozorovatelskou institucí. Její experti dohlížejí na průběh voleb a bojů v nestabilních oblastech. Má 57 členských států a 700 pozorovatelů aktuálně dohlížejících na situaci na východě Ukrajiny, kde se střetávají zájmy kyjevské vlády podporované EU a Ruska. (Zdroj: AFP)

Organizace neuvedla, zda se útočníkům podařilo získat citlivá data a jak přesně na ni útok dopadl.

Jedná se ale o další z pokusů, kdy se hackerská skupina snaží dostat do útrob sítě velké mezinárodní organizace. Nedávno se terčem stala i Evropská komise. Diskutovanější ale byly pokusy hackerů ovlivnit listopadové americké volby, jak o tom informovaly tamní tajné služby. Ty postupně ukázaly na prezidenta Vladimira Putina, jakožto na člověka, který měl útoky přímo nařídit.

sinfin.digital