Latinská Amerika podle Trumpa: Centrum boje s drogami i migrací, Guantánamo je v záloze

Adam Kotrbatý

Svým voličům slíbil, že americké chlapce v uniformách vrátí ze zámoří domů. A že sníží výdaje Spojených států v zahraničí, protože peníze jsou potřeba doma. Jak se tyto sliby daří prezidentovi USA Donaldu Trumpovi plnit? Opravdu Američané couvají z role světového četníka? A má Washington v zahraniční politice jasno, nebo jeho diplomaté jen hasí požáry, které založil jejich nevyzpytatelný šéf? V pokračování seriálu INFO.CZ se zaměříme na oblast Latinské Ameriky a Karibiku.

Momentálně se o ní mluví kvůli nepokojům ve Venezuele. Jinak ale Latinská Amerika pozornost světových médií v souvislosti s americkými vojenskými aktivitami rozhodně nebudí. Region zůstává v ústraní zájmu, který se soustředí spíše na Evropu a Asii. 

Přesto Latinská Amerika a Karibik patří ke stěžejním lokalitám, které velkou měrou ovlivňují i americkou domácí politiku. Právě odtud odchází migrační karavany, jež postupují přes Mexiko až k hranicím Spojených států. Bída, chudoba a ozbrojené drogové gangy vyhánějí z domovů tisíce lidí, jimž se následně Donald Trump snaží zabránit ve vstupu na území USA.

Venezuela: Válka, či mír?

Jak už bylo naznačeno v úvodu, region aktuálně trápí jedna z největších humanitárních katastrof na planetě – krize ve Venezuele. Do ní Američané promlouvají stále aktivněji a mluví se i o tom, že by v krajním případě mohli přistoupit k invazi. To by si přála venezuelská opozice v čele s lídrem Juanem Guaidóem. Vojenské řešení ale zatím není na stole. Proti němu se staví nejen část americké veřejnosti, ale také další jihoamerické státy.

Developeři na úrodu kašlou, škody jsou masivní, z hlušiny nic nevyroste, říká Leffler

sinfin.digital