Lední medvědi nemají co jíst. Vymírají rychleji, než vědci čekali | info.cz

Články odjinud

Lední medvědi nemají co jíst. Vymírají rychleji, než vědci čekali

Lední medvědi trpí akutním nedostatkem jídla. Upozorňuje na to studie, kterou tento týden zveřejnil prestižní vědecký časopis Science. Skupina vědců v ní pozorovala aktivitu devíti ledních medvědů. Kvůli klimatickým změnám a tání ledu v Arktidě musí medvědi cestovat delší vzdálenosti, aby našli jídlo.

Na studii pracovali odborníci z Amerického geologického výzkumu a Kalifornské univerzity tři roky. Medvědi se podle nich pohybují 1,6krát více než ukazovaly dřívější výzkumy. Zvýšený pohyb při hledání jídla pak způsobuje, že přijímají výrazně menší množství kalorií.

„Naším cílem bylo pochopit, jaký dopad mají změny mořské hladiny na život medvědů,“ říká hlavní výzkumník programu Anthony Pagano.

Experti tvrdí, že lední medvěd potřebuje k získání potřebné energie přijmout denně 12,135 kalorií. To odpovídá jednomu dospělému tuleni za deset dní. Po dobu studie ale na toto množství kalorií dosáhli jen čtyři ze zkoumaných medvědů. Ostatní během 11 dnů zhubli o 10 procent své původní váhy.

Lední medvědi podle Světového fondu na ochranu zvířat stráví polovinu svého času tím, že loví. Úspěšní jsou ale jen ve dvou procentech případů. „Nepřekvapuje mě, co vidíme. Lední medvědi jsou závislí na tuleních, tuleni zase na množství ledu. Globální oteplování způsobuje tání, a proto se to odráží na schopnosti medvědů přežít,“ říká Liz Greengrassová z britské nadace Born Free Foundation.

Lední medvědi jsou už teď na seznamu ohrožených zvířat. Za posledních deset let se jejich počet podle odhadů snížil o 40 procent. 

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud