Letecká bitva o Británii: Před osmdesáti lety začal boj o přežití západní civilizace

Právě dnes je to rovných osmdesát let, co začala jedna z nejdůležitějších fází druhé světové války, tzv. letecká bitva o Británii (Battle of Britain), během níž se nad kanálem La Manche rozhodovalo o osudu západní civilizace. Státy kontinentální Evropy včetně Francie si již němečtí nacisté bez větších problémů podrobili, anebo je (více či méně) přinutili k uzavření spojenectví, se stalinistickým Sovětským svazem spolupracovali k oboustranné spokojenosti na základě paktu Molotov-Ribbentrop z léta 1939. Velká Británie tak byla, odhlédneme-li od neutrálních Spojených států, jedinou velkou neporaženou, suverénní západní zemí. Na její přežití by však v té době vsadil málokdo.

Britové v uplynulých měsících pochopili, že politika appeasementu (tj. politika ústupků a usmiřování Adolfa Hitlera a jeho spojenců), již praktikoval především bývalý ministerský předseda Neville Chamberlain (v úřadu v letech 1937–1940), byla krátkozraká a po několika dílčích porážkách (v Norsku a ve Francii) se s novým premiérem Winstonem Churchillem v čele (v úřadu v letech 1940–1945) chystali na osudový střet. Němci totiž připravovali na jaře 1940 jako jednu z variant dalšího vývoje války invazi na Britské ostrovy (operace Lvoun; Seelöve); té však mělo předcházet ovládnutí vzdušného prostoru „nad Kanálem“, které šéf jejich letectva (Luftwaffe) Hermann Göring slíbil Hitlerovi. Poté, co Churchill odmítl všechny nabídky na uzavření míru, 10. července 1940 „boj na život a na smrt“ propukl. 

Britští politikové a vojenští experti s možnou válkou proti Německu, politice appeasementu navzdory, počítali již od poloviny třicátých let, připraveni na ni ale nebyli. Scházely nejen zbraně, včetně protivzdušné obrany, a kryty pro civilní obyvatelstvo, ale i mnoho životně důležitého vybavení, zejména zdravotnické potřeby a nezbytné zásoby. Jedna podmínka úspěšné obrany splněna nicméně byla: britští vědci a vojáci dokázali do léta 1939 zprovoznit osmnáct radarových stanic (tzv. Radio Direction Finding Stations), schopných odhalit nepřátelská letadla blížící se k Ostrovům na velkou vzdálenost, což se v blízké budoucnosti ukázalo jako nesmírně důležité.

75 let od konce 2. světové války: Několik poznámek o relativitě dobra a zla v dnešním světě

sinfin.digital