Lide ve Venezuele nemají na jídlo. Země ale zavádí svůj vlastní bitcoin, krýt ho bude ropou

ČTK

raz

Venezuela, která má problémy se splácením státních dluhopisů, v příštích dnech představí svoji vlastní digitální měnu petro. Oznámil to na tiskové konferenci ministr pro komunikace a informace Jorge Rodríguez. Na rozdíl jiných digitálních měn, jako bitcoin, má být petro kryté, a to ropou, píše agentura Bloomberg.

„Je to záležitost dnů, než oznámíme první emisi kryptoměny 'petro'," prohlásil Rodríguez. Dodal, že petro má pomoci Venezuele, která čelí rostoucí diplomatické izolaci kvůli zásahům prezidenta Nicoláse Madura proti domácí politické opozici, vyhnout se útokům mezinárodního finančního systému. Na rozdíl od jiných kryptoměn pak bude petro kryté „tvrdými" aktivy.

Podle údajů ministerstva pro ropu Maduro tento týden potvrdil, že pět miliard barelů z ropných rezerv Venezuely bude použito jako finanční podpora pro petro. Hodnota tohoto finančního nástroje by díky krytí ropou mohla podle ministerstva dosáhnout 267 miliard USD (5,7 bilionu Kč). Pro srovnání tržní kapitalizace bitcoinu se podle coinmarketcap.com pohybuje kolem 246 miliard USD.

Sháníte bitcoiny? Kryptoměnu pořídíte snáz, než si myslíte

sinfin.digital