Lídři islámu a křesťanství se shodli: víra nenávist neomlouvá

ČTK

lup

Vatikán a mešita Al-Azhar, považovaná za sídlo hlavy sunnitského islámu, podepsaly za papežovy návštěvy Spojených arabských emirátů dokument o společném boji proti extremismu. Informovala o tom televize Al-Arabíja. Papež František přijel do SAE v neděli a stal se první hlavou katolické církve, která navštívila Arabský poloostrov.

Součástí jeho dnešního programu byla účast na mezináboženské konferenci v Abú Zabí. Zdůvodňovat "nenávist a násilí" jménem boha je podle Františka "závažné znesvěcení". "Jakákoli forma násilí spáchaného ve jménu Boha Stvořitele je bez váhání odsouzena, protože je to vážné znesvěcení Božího jména k ospravedlnění nenávisti a páchání násilí na bratrovi," řekl papež. "Neexistuje žádné násilí, jež by bylo možné zdůvodnit nábožensky," dodal.

Hlava Al-Azharu šajch Ahmad Tajib ve svém příspěvku vyzval muslimy žijící na Blízkém východě, aby přijali místní komunity křesťanů. "Jste součástí tohoto národa, nejste menšiny," vzkázal šajch křesťanům. Oslovil také muslimy přesídlené na Západ a vyzval je, aby se integrovali ve svých nových domovských zemích a respektovali jejich zákony.

Turecký ambasador pro INFO.CZ: Možnost návratu odsouzených Čechů tu stále je

sinfin.digital