Lídři v Rakousku odvolili, Kurze zasypali novináři, na šéfa svobodných se hajlovalo

ČTK

lup

V dnešních parlamentních volbách v Rakousku již odvolili všichni straničtí volební lídři, včetně kancléře a šéfa sociální demokracie (SPÖ) Christiana Kerna a favorita voleb, předsedy lidovců (ÖVP) a ministra zahraničí Sebastiana Kurze a předáka národovecké Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho. Kurzův příchod do volební místnosti provázel nebývalý zájem novinářů z celého světa. Incident s mužem, který vykřikoval nacistický pozdrav zase poznamenal hlasování Stracheho.

Ve Vídni vhodil do urny svůj hlasovací lístek i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. "Doufám, že volební účast bude velmi vysoká," řekl při té příležitosti.

Kurz odvolil v atmosféře hodné rockové hvězdy, když se musel prodrat davy novinářů. Původně se měl u volební urny ve vídeňské části Meidling objevit už kolem 09:30 SELČ, mezi prvními ze stranických lídrů. Nakonec ale příchod odložil o dvě a půl hodiny. Kurz jen krátce pohovořil s novináři, ale těch bylo tolik, že kolem tohoto miláčka médií vznikla tlačenice. Politik, doprovázený svou partnerkou Susanne Thierovou, proto rychle odešel. Stačil ale vyzvat občany k účasti na volbách. Bez jejich hlasů prý nebude možné v Rakousku uskutečnit opravdové změny.

Rakušané našli svůj protiimigrační ideál v moderním balení. Sebastian Kurz může po dnešku být nejmladším světovým lídrem

sinfin.digital