Luxusní komplex vs. nezměrná chudoba. Indický summit, na kterém je i Babiš, je plný kontrastů

ČTK

luš

Ostrý kontrast mezi nablýskaným konferenčním centrem Mahátma Mandir a nejbližším okolím za jeho branami nabízí návštěvníkům dnes zahájené investiční fórum Vibrant Gujarat Summit v indickém státu Gudžarát. Delegace vedená premiérem Andrejem Babišem, podnikatelé i výprava českých novinářů mohli cestou kromě všudypřítomných rikš a tuk tuků vidět i desítky volně se potulujících psů, polehávající krávy a lidi žijící na ulici a v improvizovaných chatrčích u hlavního silničního tahu.

Česká výprava se ubytovala ve čtvrtek vpředvečer v Ahmadábádu, který je faktickým centrem Gudžarátu a leží zhruba 30 kilometrů od administrativního hlavního města oblasti Gándhínagaru, kde se koná ekonomické fórum. Dva vládní speciály s politickou i podnikatelskou výpravou se dočkaly přívětivého přivítání, někteří členové delegace ale současně zmiňují, že dostali doporučení zbytečně neopouštět hotel a vyhnout se některým potravinám.

V Ahmadábádu a okolí je prakticky všudypřítomná tvář indického premiéra Naréndry Módího, cestou do Gándhínagaru ji mohli návštěvníci summitu vidět na desítkách billboardů. Většina z nich propaguje začínající třídenní ekonomické fórum, na některých jsou k vidění i hlavní ministr Gudžarátu Vidžaj Rupání či hosté summitu, nejčastěji uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev.

sinfin.digital