Macron vyrazil do boje proti českým firmám. Chce mnohem přísnější pravidla pro vyplácení platů

ČTK

bel

Francie chce prosadit ještě přísnější pravidla odměňování pracovníků v zahraničí, než jaká navrhuje Evropská komise. Podle webu listu Le Monde poslala do Bruselu sérii pozměňovacích návrhů, které mají nejen podstatně zmírnit rozdíl mezi mzdami obvyklými v příslušné zemi a nižšími odměnami z jiných států, ale i zajistit dohled nad jejich dodržováním. Opatření je namířeno proti východoevropským firmám, včetně těch českých, které detašovaným pracovníkům platí mnohem méně než na Západě. Vysílání pracovníků do zahraničí se využívá zejména v sektoru stavebnictví, ale i v zemědělství a dopravě.

Paříž chce hlavně posílit boj proti podvodům pomocí pracovních kontrol, které se opírají o celoevropský informační systém registrující například společnosti, u nichž jsou s podváděním zkušenosti. Dalším důležitým krokem je časové omezení vysílání dotyčných pracovníků - neměli by smět v zemi působit nepřetržitě déle než rok a celkově nejdéle dva roky. Skoncovat by se tak mělo s praxí, že po návratu do vlasti by se pracovník mohl opět libovolně vracet.

Francie chce také posílit práva vyslaného pracovníka, pro kterého by příspěvky na dopravu, ubytování a stravu měly být integrální součástí platu, nikoli položkou mimo mzdu, což je hojně využívaná praxe východoevropských firem.

Zeman o důchodcích lže a je nezodpovědný, čekáme na lepšího kandidáta, říká šéf odborů Středula

sinfin.digital