Maďarská vláda odstranila z centra Budapešti pomník vůdce protisovětského povstání

ČTK

hum

V maďarské metropoli Budapešť včera v noci odstranily úřady pomník Imreho Nagy, bývalého předsedy vlády považovaného za hrdinu protisovětské a protikomunistické revoluce v roce 1956 popraveného o dva roky později. Vláda současném premiéra Viktora Orbána tvrdí, že odstranění pomníku souvisí s tím, že chce navrátit Budapešť do stavu před vládou komunistů.

Pomník Imreho Nagye, popraveného bývalého předsedy maďarské vlády, byl včera v noci odstraněn z náměstí Mučedníků poblíž budovy parlamentu v Budapešti. Oznámila to agentura MTI. Socha muže, který je symbolem neúspěšného maďarského protikomunistického povstání z roku 1956, bude nahrazena kopií pomníku obětem komunistické Maďarské republiky rad, který na místě nechal v meziválečném období vystavět regent Miklós Horthy.

O úmyslu sochu přestěhovat byla maďarská veřejnost předem informována, přesné datum ovšem zůstávalo do poslední chvíle zahalené tajemstvím. Odstranění Nagyovy sochy, která bude výhledově přemístěna na jiné místo v širším centru města, je součástí rozhodnutí vlády, která chce okolí parlamentu uvést do stavu, v jakém bylo před druhou světovou válkou.

Orbán před eurovolbami přidal v propagandě. Protimigrační fámy poslal i na český Facebook

sinfin.digital