Maduro pod tlakem. USA mu odstřihly příjmy z ropy, hraje se o loajalitu armády i zájmy Ruska

Adam Kotrbatý

Sankce, které USA na začátku týdne uvalily na venezuelskou státní ropnou společnost PDVSA, jsou poslední americkou šancí, jak krizi v jihoamerické zemi řešit nevojensky. Jejich cílem je odstřihnout prezidenta Nicoláse Madura od peněz, díky kterým si drží přízeň tamní armády. Zároveň ale vytvářejí tlak na Rusko, které se ve Venezuele výrazně angažovalo.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro udělal ve středu krok k dialogu s opozicí. „Jsem připraven zasednout k jednacímu stolu, abychom mohli mluvit o tom, co je dobré pro Venezuelu,“ řekl. Jako cestu z hluboké krize nabídl předčasné parlamentní volby – tedy možnost, která opozici vyhlížející Madurův konec v prezidentské funkci, nejspíše jen tak nepřesvědčí.

Maduro sám od sebe odstoupit nehodlá. Vzkázal, že „pokud imperialisté chtějí nové volby, ať si počkají do roku 2025“, kdy by se mělo konat řádné hlasování o nové hlavě státu. Mnohem zajímavější než samotný obsah je forma, jakou Maduro nabídku pronesl. Slova zazněla v rozhovoru pro ruskou státní agenturu Ria Novosti. Rusko je spolu s Čínou a Kubou jedním z klíčových spojenců Madurovy vlády a role Moskvy byla a bude pro stabilitu venezuelského režimu a další vývoj v zemi zásadní.

Marná sláva Mayové. S plytkými představami o brexitové dohodě nemá v EU šanci uspět

sinfin.digital