Makedonie zahájila přístupové jednání s NATO, členem se může stát do 18 měsíců

ČTK

mst

Makedonie dnes oficiálně zahájila přístupové rozhovory se Severoatlantickou aliancí, která tuto bývalou jugoslávskou republiku pozvala do svých řad na summitu konaném 12. července v Bruselu. Do Skopje v této souvislosti přicestovala delegace vedená ředitelem úřadu pro euroatlantické a globální partnerství NATO Jamesem Mackeyem, podle jehož mínění by se Makedonie mohla stát 30. členem aliance do 18 měsíců.

Aliance Skopji nabídla členství poté, co premiéři Makedonie Zoran Zaev a Řecka Alexis Tsipras dospěli v červnu k historické dohodě řešící spor o název bývalé jugoslávské republiky kompromisním názvem Severní Makedonie. K tomu, aby se Makedonie stala plnoprávným členem, ale musí dohodu ještě letos potvrdit Makedoňané v referendu a parlament této země také schválit příslušné změny v ústavě, jejichž prosazení nebude pro Zaevovu vládní koalici snadný úkol.

Delegace vedená Mackeyem přijela do Skopje jednat s příslušnými makedonskými institucemi o politických, bezpečnostních, obranných, finančních a právních otázkách týkajících se přístupových jednání, sdělily makedonské úřady.

sinfin.digital