Manželství z nutnosti a facka USA i Pekingu. Jak číst schůzku Kim Čong-una s Putinem

Marek Hudema

Příjezd severokorejského diktátora Kim Čong-una do Ruska na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem naznačuje, že Moskva bude konečně více zapojena do vyjednávání o jaderném odzbrojení KLDR. Přesně tak, jak si to ruský prezident dlouho přál. Putinovu radost ovšem kalí fakt, že se tak stalo až poté, co Kim neuspěl při jednání se Spojenými státy a co zřejmě nezískal ani dostatečnou podporu v Pekingu.

Rudý koberec a vojenská kapela čekaly ve středu na nádraží ve Vladivostoku na příjezd obrněného vlaku severokorejského diktátora Kim Čong-una. Zachmuřeného vůdce vítali místní ruští politici. Nikoliv prezident Vladimir Putin, se kterým má Kim jednat ve čtvrtek. Moskva tím naznačuje, že v nadcházejícím jednání je tím silnějším partnerem a že si severokorejský vůdce bude muset na Putina počkat.

Mimo jiné proto, že ruský prezident dlouho čekal na Kima. Moskva drahnou dobu naznačovala, že se chce zapojit do jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje, jenže byla obcházena. Kim Čong-un se opíral o svého spojence Čínu, kterou navštívil několikrát, o odstranění jaderných zbraní a zároveň o zrušení mezinárodních ekonomických sankcí pak jednal přímo se Spojenými státy. V Číně byl čtyřikrát a s americkým prezidentem Donaldem Trumpem jednal dvakrát osobně.

ANALÝZA: Nejčistší rasa, jejíž vůdce zmůže vše. KLDR ukazuje vstřícnost, ale ideologie se nevzdá

sinfin.digital