Masivní protikorupční čistka v Saúdské Arábii: Zatčených je 11 princů, mezi nimi i možný uchazeč o trůn

ČTK

raz

Obětí protikorupční čistky v Saúdské Arábii, která v sobotu vyústila v zadržení jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů, se stal i jeden z nejbohatších lidí v arabském světě, princ Valíd bin Talál. Zadržen byl také mocný šéf saúdské Národní gardy princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny a možný následník trůnu. Informují o tom dnes tiskové agentury.

Zadržení prince bin Talála potvrdily agentuře AP zdroje z jeho investičního podniku Kingdom Holding. Miliardář a člen vládnoucího klanu Saúdů je jednou z jeho nejvýraznějších postav. Investoval mimo jiné do společností Twitter, Apple, Citigroup či hotelového řetězce Four Seasons. Je také jedním ze zastánců posilování ženských práv ve velmi konzervativní islámské zemi.

Princ Mutab Bin Abdalláh od roku 2010 vedl Národní gardu, sílu o 260.000 mužích schopnou konkurovat armádě. Podle AP byl považován za jednoho z možných budoucích kandidátů na trůn a soupeře korunního prince Muhammada bin Salmána. Právě ten v sobotu založil nový protikorupční výbor, který razii nařídil.

sinfin.digital