Matador izraelské politiky Meridor exkluzivně: Likud už není liberální, je to zásadní změna

Pavel Novotný

Sedíme v typické jeruzalémské kavárně, ze dřeva a skla. Je dopoledne, takže opravdu při kávě. Kolem lomozí svátečně naladění Izraelci, blíží se volné dny. Muž sedící proti mně je „likudníkem“ starého střihu, který v izraelském parlamentu strávil jako poslanec přes dvě desetiletí. Úřadoval na několika ministerstvech a před šesti roky končil jako vicepremiérem ve vládě Benjamina Netanjahua. Toho teď Dan Meridor (72) velmi hlasitě kritizuje.

Meridor v dresu pravicové strany Likud působil řadu let, patřil k jeho nejviditelnějším tvářím. Nejpozději v roce 2013 se ovšem rozešel s dosavadním premiérem Netanjahuem, kterého teď za mnohé kritizuje. A není nadšen ani ze současného směřování partaje, kterou dlouho reprezentoval.

„Genetický kód Likudu je už v jeho názvu: vznikl jako národní a zároveň liberální hnutí,“ vysvětluje lehce pedagogickým tónem muž, který nyní opravdu přednáší po celém světě. „Strana měla vyvažovat zájmy židovského národa liberálními hodnotami. Jde o nesmírně důležitou rovnováhu. Nacionalismus umí být bez liberalismu velice nebezpečný. A liberalismus naopak dokáže být navýsost naivní, pokud postrádá národní ukotvení.“

Izraelské volby: Kdo usiluje o hlasy voličů?
sinfin.digital