Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Matka Britky otrávené novičokem si stěžuje: Skripala opečovávali, na mou dceru kašlou

Matka Britky otrávené novičokem si stěžuje: Skripala opečovávali, na mou dceru kašlou

Dawn Sturgessová a Charlie Rowley byli vystaveni účinku nervové látky novičok a bojují v britské nemocnici o život. Příbuzná první jmenované oběti v rozhovoru pro Daily Mail promluvila o případu. „Chovají se k ní jako k druhořadému občanovi,“ tvrdí.

Podle matky otrávené Sturgessové úřady její dceři neposkytují tak kvalitní péči, jako Sergeji a Julii Skripalovým, protože její dcera je prý „jen nikdo a alkoholička. Matka oběti také viní policii z toho, že nedostatečně a falešně informuje rodinu. Policisté údajně nejdříve rodině tvrdili, že Dawn Sturgessová měla infarkt.

Dawn Sturgessová sklouzla k alkoholismu kvůli depresím po porodu. Existuje podezření, že se se svým partnerem Charlesem Rowleym nakazili toxinem, když hledali v popelnicích drogy.

Příbuzná oběti, která si nepřála být jmenována, promluvila o tom, jak Caroline Sturgessová navštívila svoji dceru v nemocnici. Údajně byla rozrušená kvůli úrovni péče, jaké se její dceři dostává. „Caroline je v šoku. Nemůže tomu věřit,“ řekla.

„Vzala si tři týdny dovolené a Dawn navštívila znovu v pátek. Dawn a Charlie jsou v bezvědomí v izolaci a všichni návštěvníci se na ně můžou jen koukat přes sklo. Jsou na stejném oddělení, ale ne vedle sebe. Dawn sama nedýchá, je na respirátoru. Podle doktorů to nevypadá dobře a nemusela by to přežít,“ prozradila příbuzná oběti. „V podstatě je na pokraji smrti. Už dříve na svém těle napáchala značné škody,“ dodala.

>>> POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU SI PŘEČTĚTE NA WEBU BLESK.CZ <<<

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1