Mayová terčem vtipů. Britská premiérka se zasekla v autě, u Merkelové pak s otevřením dohody o brexitu nepochodila

ČTK

luš

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá další vyjednávání o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie. Dnes to po setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou řekla svým spolustraníkům z Křesťanskodemokraticé unie (CDU), informovala agentura DPA.

O rozvodové dohodě mezi Británií a EU měl dnes hlasovat britský parlament. Kvůli tomu, že bylo hlasování předem určené k neúspěchu, ho premiérka Mayová v pondělí odložila a dnes se vydala na kontinent o situaci kolem brexitu jednat se svými partnery v EU. Merkelová prý věří, že se ještě najde řešení, protože většina britských poslanců si údajně nepřeje, aby Británie odešla z EU bez dohody.

Za hlavní sporný bod Merkelová označila otázku režimu na irské hranici v případě, že se Londýn a Brusel nedohodnou do července 2020 na budoucích podmínkách obchodních a jiných vztahů. Britští konzervativci se obávají, že řešení, které je obsaženo v dohodě o brexitu, by Británii dlouhodobě připoutalo k EU. Chtějí, aby pro tento režim existovala lhůta, což však Brusel odmítá.

Odložit hlasování je manévr, který nevyšel. Mayová může vytáhnout další překvapení, míní expert

sinfin.digital