Média KLDR prolomila mlčení. Vůbec poprvé píšou o summitu s Trumpem a čekají mír na ostrově

ČTK

urm

Vůdce KLDR Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump budou na úterní historické schůzce v Singapuru hovořit o trvalém mírovém mechanismu pro Korejský poloostrov, denuklearizaci této oblasti a dalších otázkách. Píšou o tom podle agentury Reuters severokorejská státní média. Kima, který do Singapuru dorazil stejně jako šéf Bílého domu v neděli, podle tisku doprovázejí ministr zahraničí, ministr obrany a sestra.

Dosud ale severokorejská média o nadcházejícím summitu mlčela, uvedla agentura AP. O tom, že Kim je v Singapuru a sejde se tam s Trumpem, stručně informovala až dnes. I to je ale podle AP na severokorejské poměry nezvyklé, neboť tamní tisk většinou o událostech informuje až po jejich skončení.

Severokorejci mají omezený přístup k informacím, které se k nim dostávají skrze cenzurovaný státní tisk. O tom, že se Trump a Kim plánují setkat, sice severokorejský tisk informoval, o datu konání summitu a dalších podrobnostech však do dneška nikoli. Když Kim v neděli odletěl z KLDR do Singapuru, kam dorazil několik hodin před Trumpem, na titulní straně severokorejských novin byl článek o tom, jak severokorejský vůdce navštívil rybí restauraci v Pchjongjangu.

Severokorejci vědí, že jim vláda lže. Neví ale, jak to vypadá na Jihu, tvrdí uprchlík z KLDR

sinfin.digital