Merkelová má na rukou krev, kritizují kancléřku pozůstalí po teroru na vánočním trhu

Martin Weiser

Matka polského řidiče kamionu Lukasze Urbana, který se loni stal první obětí berlínského atentátníka Anise Amriho, dává vinu za smrt svého syna německé kancléřce Angele Merkelové. Janina Urbanová, která se dnes odpoledne spolu s ostatními pozůstalými s kancléřkou sejde, rozhlasové a televizní stanici Deutsche Welle řekla, že Merkelová má na svých rukou krev. Kancléřka dnes uvedla, že je pro ni setkání s pozůstalými velmi důležité.

Lukasze Urbana v jeho kamionu, ve kterém čekal na vyložení nákladu, zastřelil Amri loni 19. prosince večer. Nedlouho poté tímto kamionem vjel do davu na vánočním trhu v západní části německé metropole, kde zabil dalších 11 lidí a na sedm desítek jich zranil.

Rodiče sedmatřicetiletého řidiče, kteří už v minulosti přišli o jednoho syna, se s tragédií nesmířili. Dávají najevo zármutek, ale i rozhořčení nad postupem německých politiků a úřadů. „Chci paní Merkelové říci, že má na svých rukou krev mého syna," zdůrazňuje Urbanová, která prý měsíce přemýšlela o tom, co šéfce německé vlády při osobním setkání řekne. Merkelové mimo jiné vyčítá, že rodině po útoku ani nezaslala osobní kondolenci.

sinfin.digital