Mexiko postihla další silná zemětřesení, nejhorší otřesy za sto let si už vyžádaly 90 obětí

ČTK

luš

Počet obětí silného zemětřesení, které v noci na pátek postihlo jih Mexika, již stoupl na 90. Z toho 71 lidí zemřelo v mexickém státě Oaxaca. V noci na dnešek tento stát přitom postihlo několik dalších otřesů, z nichž nejsilnější měl intenzitu 5,8 stupně Richterovy škály. Informoval o tom dnes mexický deník Excélsior s odvoláním na národní seizmologický úřad.

Seizmologové zaznamenali několik otřesů ve státě Oaxaca kolem půlnoci místního času (asi 7:00 SELČ). Epicentrum měly v moři jihozápadně od města Salina Cruz a jejich intenzita byla většinou kolem čtyř stupňů, nejsilnější ale měly sílu 5,8 stupně. Slabší otřesy o síle 2,6 stupně zaznamenali seizmologové v noci i v metropoli Mexika.

Stát Oaxaca, kde pokračují s odklízením trosek po zemětřesení, přitom v sobotu postihly silné lijáky. I do dalších oblastí na jihu Mexika je přinesla tropická bouře Katia, která se zformovala v Mexickém zálivu, zesílila na hurikán prvního stupně, ale posléze zeslábla na tropickou bouři. Ve státě Veracruz zabila dva lidi, které zavalil sesuv půdy.

Zemětřesení, které postihlo jih Mexika v noci na pátek, mělo sílu 8,2 stupně a bylo nejsilnějším v zemi za sto let. Celkem si vyžádalo nejméně 90 obětí, kromě 71 lidí ve státě Oaxaca zemřelo také 15 osob ve státě Chiapas a čtyři ve státě Tabasco. Od čtvrteční půlnoci zaznamenala seizmologická služba na 859 následných otřesů.

sinfin.digital