Mezi Katalánci jsou hluboké příkopy, od Československa se to liší, říká europoslankyně

Lucie Bednárová

Vyhlášení nezávislosti Katalánska bylo ze strany dnes již sesazeného katalánského vedení poslední kapkou v přilévání oleje do ohně. „Situace ze strany separatistů strašně vyhrotila a oni se rozhodli jít radikální cestou, aniž by pomýšleli na důsledky,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ česká europoslankyně Dita Charanzová, která krizi v Katalánsku sleduje i proto, že ve Španělsku sama studovala a dodnes jí se zemí pojí vazby. Celá situace povede k ještě hlubšímu rozdělení katalánské společnosti a jeho následky půjde jen velmi těžko odstranit, dodává. Jak se bude krize nadále vyvíjet? Kdo má ve sporu navrch? A jak by měla reagovat Evropská unie? 

Na sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který nyní pobývá v Belgii, byl v pátek vydán evropský zatykač. Španělský soud požádal belgické úřady, aby politika a čtyři jeho obviněné kolegy zatkly. Teď se tamní policii sám vydal. Jak se tato situace může odrazit v dalším vývoji?

Můj názor je ten, že je to i nadále interní záležitost Španělska. Španělská vláda postupuje podle ústavy a nyní je to i na nezávislém justičním systému, který musíme nechat pracovat. Nevidím to tedy jako zpolitizovaný krok, jak se o tom nyní občas píše. Samozřejmě, že skutečnost, že předseda katalánské vlády odejde s částí svých přívrženců do Bruselu, přinese další zviditelnění tohoto konkrétního případu, ale jinak to jsou standardní soudní postupy a musíme je nechat doběhnout.

Jak tento krok ovlivní smýšlení Katalánců, kteří byli dosud k vyhlašování katalánské nezávislosti zdrženliví?

Celá krize od konání referenda až do dnešního dne má velký dopad na celou společnost a do budoucna se to bude velmi těžko překonávat. Mluvím nejen o vztazích Katalánska se Španělskem nebo o vztazích Katalánska s ostatními španělskými regiony, ale především o vztazích mezi samotnými Katalánci. V Katalánsku se vyhrocují vztahy mezi těmi, kteří cítili, že by se chtěli od Španělska odtrhnout, a těmi, co chtěli zůstat. Vidíme například, že katalánští spisovatelé odcházejí do Madridu. Příkopy, které se vykopaly, jsou opravdu hluboké, a to na obou dvou stranách. Pro další fungování Španělska do budoucna to bude nesmírně obtížné. V Madridu jsem studovala, ve Španělsku mám řadu přátel, kteří to se mnou řeší, takže celou situaci sleduji velmi podrobně i prostřednictvím lidí, kteří zde žijí.

sinfin.digital