Migrace opět zostřuje napětí. Merkelová volá po obnovení mise EU ve Středomoří

ekb

Není to ani půl roku, co se státy Evropské unie po nátlaku Itálie rozhodly, že ze Středomoří stáhnou unijní lodě pomáhající v boji proti pašerákům. Podle vlády v Římě posádky plavidel namísto původního úkolu pašeráckým sítím pomáhaly. Humanitární organizace varují, že se změnami mandátu mise Sophia bude úmrtí na moři opět přibývat. Operaci v oblasti chce nyní oživit i německá kancléřka Angela Merkelová.

„Bylo by určitě dobře, kdybychom dnes měli operaci Sophia a námořnictva členských státy, ktera by prováděla záchranné mise,“ prohlásila ve čtvrtek podle Deutsche Welle Merkelová. Je přesvědčená, že návrat unijních lodí do Středomoří by nejen pomohl při záchraně migrantů, ale i v boji proti pašerákům, kteří na migraci vydělávají.

Dříve v týdnu kancléřka uvedla, že z humanitárního hlediska je jejich práce nezbytná. Za nejdůležitější ale nadále považuje řešení příčin migrace do Evropy. Bez toho téma záchrany migrantů nezmizí. „Ne vždy se jedná o ty nejchudší a nejslabší. Hovoříme s africkými zeměmi o tom, co můžeme udělat, abychom jim pomohli. Nechceme podporovat pašeráky a obchodníky s lidmi,“ prohlásila kancléřka. 

Premiér na odstřel: Corbyn chystá puč proti Johnsonovi, aby zabránil divokému brexitu

sinfin.digital