Migrační politikou nacvičují špičky EU sebevraždu, říká britský politik Nigel Farage

Jefim Fištejn

Britský politik Nigel Farage (53) je jedním z nejhlasitějších kritiků současných poměrů v Evropské unii. Založil a donedávna vedl britskou Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP). Jak uvažuje člověk, jenž je pokládán za hlavního strůjce britského odchodu z Evropské unie? Nigel Farage přijel do Prahy na pozvání Strany svobodných občanů.

Jste velkým kritikem masové migrace. Kancléřka Merkelová ráda opakuje: „Co jiného jsme mohli dělat tváří v tvář lidské tragédii? Přece jsme nemohli do nešťastníků střílet z kulometů nebo vodních děl?“ Co byste jí odpověděl?

Jak nestoudným divadelním patosem zavánějí tato slova! Za nimi je neschopnost přiznat a možná i pochopit, že postoje a rozhodnutí evropských lídrů v posledních desetiletích byly od základu falešné. V případě Německa za tím stojí naprosto nepřekonaný a nezpracovaný komplex viny z minulosti. Od samého počátku krize jsem tvrdě kritizoval nesmyslnou představu, že ten, kdo došlápne na evropskou půdu, už na ní smí zůstat. Vždy jsem volal po tom, aby Evropa vypracovala jasnou definici toho, kdo je a kdo není uprchlíkem, a zřídila pro potřebné záchytná centra na území severní Afriky nebo Blízkého východu.

Letošní volby budou zlomové, spousta voličů k nim ale vůbec nechce jít. Mají strany šanci to změnit?

sinfin.digital