„Miliony hladovějících na útěku ve vlastní zemi,“ popisuje Nigérii Pavel Gruber z Lékařů bez hranic

Michaela Kratochvílová

Stranou zájmu většiny vyspělého světa graduje v nejlidnatější africké zemi humanitární katastrofa jen stěží představitelných rozměrů. K násilnostem teroristického hnutí Boko Haram se přidal nedostatek jídla, který oblast decimuje s nebývalou silou. O situaci v Nigérii mluvil pro INFO.cz ředitel české pobočky humanitární organizace Lékaři bez hranic Pavel Gruber.

Kolika lidí se momentálně dotýká humanitární katastrofa v Nigérii?

Nigérie

Nigérie leží v západní Africe, hlavním městem je Abuja. Do roku 1960 byla země britskou kolonií. Na jihu Nigérii ohraničuje Guinejský záliv, sousedí s Beninem, na východě s Čadem a Kamerunem, na severu s Nigerem. Stát má přes 186 milionů obyvatel, což jej řadí na první místo Africe a na sedmé na světě. Od roku 2009 dění v zemi negativně ovlivňuje působení teroristické organizace Boko Haram.

V rámci státu Borno (pozn. red.: území na severovýchodě Nigérie, které je rozlohou srovnatelné s Českou republikou) jde podle údajů OSN asi o 1,8 milionu vysídlených lidí. Ohledně akutní podvýživy mluvila Světová zdravotnická organizace na podzim o tom, že je v regionu okolo Čadského jezera ohroženo přes 4 miliony lidí. To ale bylo před Vánoci a je možné, že se situace dále zhoršuje.

Do Evropy se ale informace o humanitární krizi v Nigérii prakticky nedostávají. Čím je to podle vás způsobené?

Těžko říct, jestli jsou veřejnost a média tolik pohlceni situací na Blízkém východě, kde je také humanitární krize, nebo migrační krizí, takže je pro ně problém někde v centru Afriky tolik vzdálený a nezajímavý… Určitě v tom také hraje roli velice špatná bezpečnostní situace na místě, která trápí nejen nás, kteří tam pracujeme, ale i média, pro která je pak obtížné získávat informace z místa.

Kde jsou kořeny nigerijské krize? Co masivní exodus obyvatel země a ohrožení akutní podvýživou způsobilo?

Počátek je v roce 2009, kdy hnutí Boko Haram začalo nabývat na síle a obsazovat relativně velké části státu Borno. Situace se postupně zhoršovala, až na počátku roku 2015 přišel svého druhu bod obratu. Nigérie zvolila nového prezidenta, který mimo jiné deklaroval, že vyřeší problém Boko Haram a začal masivní ofenzivu nigerijské armády, kterou v pohraničních státech podporují spojené síly Kamerunu, Čadu a Nigeru.

sinfin.digital