Ministři vnitra EU se domlouvali, jak rychle pomoci Itálii od desetitisíců migrantů. Zde jsou návrhy

ČTK

luš

Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes dali v estonském Tallinnu najevo, že Itálie není v nynější migrační krizi osamocená. Novinářům to řekl eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos poté, co první neformální ministerská schůzka zorganizovaná novým estonským předsednictvím podpořila plán rychlé pomoci Itálii, se kterým komise přišla v úterý.

Některé konkrétní italské požadavky, například otevření přístavů dalších evropských zemí pro migranty zachráněné na moři, ale zůstaly v Tallinnu nevyslyšeny. Takovou možnost už při příchodu jednoznačně odmítl například německý ministr Thomas de Maziere, ale i jeho kolegové z Francie či Španělska.

Podle Avramopulose je v tomto ohledu ještě potřeba další práce jak uvnitř EU, tak také s africkými sousedy a partnery unie, aby bylo možné skutečně „sdílet zátěž“, kterou příchody migrantů pro Itálii představují.

Estonský ministr vnitra Andres Anvelt před novináři upozornil, že desetitisíce lidí, kteří se v posledních měsících dostávají do Itálie, jsou ekonomičtí migranti a musí být vráceni.

„Samozřejmě se k nim musíme chovat lidsky, dodržovat jejich lidská práva, ale musí být vráceni tam, odkud přišli. To je jediná možnost,“ prohlásil zástupce nového maltského předsednictví EU. Řeč v tomto ohledu podle něj není o lidech s nárokem na azyl, ale o těch, kdo zneužívají slabých míst v ochraně vnější hranice unie.

sinfin.digital