Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Místo sjednocení krvavý konflikt. Severní Korea si připomíná 70. výročí vzniku

Místo sjednocení krvavý konflikt. Severní Korea si připomíná 70. výročí vzniku

Od 22. do 26. listopadu 1943 probíhala káhirská konference, na níž americký prezident Franklin Delano Roosevelt, britský premiér Winston Churchill a čínský nacionalistický vůdce Čankajšek jednali o budoucnosti vztahů na Dálném východě po porážce Japonska. Sovětský svaz, jenž se tehdy ještě na tažení proti zemi vycházejícího slunce nepodílel, na konferenci chyběl; jeho představitelé podepsali káhirskou dohodu až později.

Mezi závazky přijaté na káhirské konferenci patřilo také rozhodnutí o tom, že Korea, anektovaná Japonci již od roku 1910, dostane příležitost stát se opět nezávislým státem.

Na jaltské konferenci se Sovětský svaz zavázal vstoupit tři měsíce po kapitulaci třetí říše do války proti Japonsku a tento závazek dodržel na den přesně. Pětadvacátá armáda 1. dálnovýchodního frontu překročila pod velením I. M. Čisťakova za podpory Tichooceánského loďstva 9. srpna 1945 hranice Koreje a bleskově obsadila všechny silně opevněné body severní části Korejského poloostrova.

Desátého srpna padl přístav Unggi a Nadžin, 14. Čchongdžin, 21. proběhl výsadek z moře ve Wonsanu a 24. sovětská vojska vstoupila do Pchjongjangu. Za osvobození Severní Koreje zaplatila ve srovnání například s osvobozením Polska nebo Československa relativně velmi nízkou cenu, svědčící o poměrně slabém odporu Japonců. Přišla o 1963 vojáků, z nichž 691 činily trvalé (včetně 528 padlých, zemřelých na zranění a nemoci) a 1272 zdravotnické ztráty (z toho 1154 raněných, postižených kontuzí atd.).

Pokračování textu si přečtěte na webu Reflex.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1