Mladá Linda utekla od českých hranic za džihádistou do Sýrie. Teď ji vyčerpanou našli v tunelech pod Mosulem

Info.cz, ekb

Když irácká armáda minulý týden dobyla Mosul, našla v místních tunelech i 20 žen oddaných bojovníkům samozvaného Islámského státu. Ženy, které za radikály přicestovaly z nejrůznějších koutů světa, pocházely převážně z Německa, Ruska, Turecka, Čečenska nebo Kanady. Mezi pěti Němkami byla i šestnáctiletá Linda Wenzelová, která se přidala na stranu fanatiků poté, co se radikalizovala na internetu. Na snímcích, které kolují po sociálních sítích, vypadá vyčerpaně a vystrašeně. Její příběh přinesl deník The Telegraph.

Před odjezdem do válkou zmítaného Iráku žila Linda Wenzelová s matkou a nevlastním otcem v malém městečku Pulsnitz nedaleko Drážďan hned za českými hranicemi. Vyrůstala v protestantské rodině, o náboženství ale nikdy nejevila větší zájem – až do jara 2016, kdy se poprvé svěřila rodičům, že se zajímá o islám.

Podle přátel z jejího rodiště se tehdy také rozhodla konvertovat. Začala se učit arabsky, brala si korán do školy a nosila velmi konzervativní šaty. Ke kontaktům na takzvaný Islámský stát se dostala na internetu, nedlouho poté odjela.

Vše o senátních a komunálních volbách se dočtete zde>>>

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital