Mladík má plíce sedmdesátníka. USA zachvátila panika kvůli e-cigaretám, Trump chystá regulaci

Milan Rokos

Spojené státy chtějí zakázat elektronické cigarety s příchutí. Trumpova administrativa tak reaguje na stovky případů dosud neznámého plicního onemocnění. Jeho oběti mají jedno společné – všechny kouřily elektronické cigarety.

Osmnáctiletý Adam Hergenreder má plíce sedmdesátníka. Řekli mu to lékaři poté, co byl v srpnu hospitalizován. Mladý Američan z města Gurnee ve státě Illinois je jednou z více než čtyř stovek obětí dosud neznámé nemoci, kterou velmi pravděpodobně způsobuje kouření elektronických cigaret.

Adam kouřil e-cigarety více než rok a půl. „Začal jsem vapovat, abych zapadl, dělali to všichni,“ vyprávěl reportérům CNN. „Nechutnalo to jako cigareta,“ vzpomínal s tím, že nejraději měl náplně s příchutí manga. Tekuté náplně do e-cigaret od firmy Juul si kupoval na nedaleké čerpací stanici – podle expertů obsahuje jedna stejné množství návykového nikotinu jako celá krabička cigaret. Později přešel i na náplně s THC (psychotropní látka obsažená v marihuaně), které sháněl od kamaráda i dealera.

„Užívání“ místo kouření. Češi si zvykají na zahřívaný tabák, pro výrobce jde o důležitý zdroj peněz

sinfin.digital