Mladý Rakušan zemřel po výbuchu nelegální silvestrovské „bomby“. Nejspíš byla z Česka a toto jsou možné důsledky

Úmrtí sedmnáctiletého rakouského mladíka, kterého na Silvestra smrtelně zranila takzvaná „kulová puma“, vyvolalo v Rakousku vlnu politických návrhů, jak by bylo možné podobným tragédiím do budoucna zabránit. Mimo jiné se mezi politiky mluví i o zpřísnění kontrol aut u českých hranic. Vyšetřování aktuálního případu ještě neskončilo, podle policie se ale s velkou pravděpodobností jednalo o nelegální „bombu“ dovezenou z Česka. Tržnice na našem území se v minulosti už několikrát ukázaly být v podobných případech zdrojem.

Poslední tragédii vyšetřují policisté v hornorakouské obci Eberschwang vzdálené zhruba 50 kilometrů vzdušnou čarou od českých hranic. Sedmnáctiletý mladík tam na Silvestra chtěl odpálit takzvanou „kulovou pumu“ umístěnou ve vlastnoručně vyrobeném zařízení z kovových trubek. Když první pokus o odpálení selhal, vydal se mladík zkontrolovat pojistku. V tu chvíli ale kulová puma explodovala a zranila mladíka na hlavě tak vážně, že po převozu do nemocnice zemřel.

„I v tomto případě má policie podezření, že kulová puma nebyla koupena legálně,“ napsal deník Oberösterreichische Nachrichten. Vyšetřovatelé se domnívají, že se jednalo o takový druh pyrotechniky, který mohou v Česku i v Rakousku nakoupit ze zákona pouze profesionálové, kteří pořádají ohňostroje, nikoliv běžní uživatelé. Na některých asijských tržnicích v Česku však tuto pyrotechniku trhovci nabízejí k běžnému prodeji.

Pokud se policistům v minulosti podařilo v Rakousku odhalit původ nelegální pyrotechniky, prakticky ve všech případech se jednalo o zboží z České republiky. Už na začátku loňského prosince utrhla nelegálně nakoupená „bomba“ v dolnorakouském Ramsau několik prstů šestnáctiletému mladíkovi. Policie následně obvinila šest lidí, že tuto pyrotechniku nelegálně pořídili v Česku a převezli do Rakouska. Týden před Silvestrem pak při speciální policejní akci odhalili rakouští policisté u českých hranic stovky pokusů o dovoz zakázané pyrotechniky.

Někteří politici v Rakousku kvůli poslední tragédii začínají volat po tom, aby se kontroly na česko-rakouské hranici vždy před koncem roku ještě výrazně zpřísnily a kontrolou muselo procházet mnohem více aut. To ale i někteří experti považují za nesmysl. „Lidé nejezdí do Česka pro pyrotechniku jen před Silvestrem, ale po celý rok. Řada z nich si navíc nechává tohle zboží dovézt od pašeráků nebo si je objednává přes internet, což může být nebezpečné i pro zásilkové služby,“ řekl listu OÖ Nachrichten hornorakouský policejní pyrotechnik Karl Rittmannsberger. Zavedení hraničních kontrol týden před koncem roku by podle něj problém zkrátka nevyřešilo.

sinfin.digital