„Moji bratři na mě budou čekat a zabijí mě.“ Mladá Saúdka, která zavrhla islám, získala status uprchlice

ČTK

lup

Saúdskoarabská dívka, která před několika dny utekla od své rodiny do thajského Bangkoku, získala od OSN status uprchlice. Informují o tom světové zpravodajské agentury. Osmnáctiletá Rahaf Kunúnová se obává, že by ji doma zabili, protože se zřekla islámu. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) požádal australskou vládu, aby zvážila přesídlení Kunúnové do své země.

Dívka od rodiny uprchla ve snaze dostat se právě do Austrálie. Do Thajska přiletěla v sobotu z Kuvajtu, následně se zde zabarikádovala na hotelovém pokoji, odkud prostřednictvím twitteru šířila zprávy o své situaci. Odmítla nastoupit na letadlo zpět do Kuvajtu a nyní se také odmítla setkat se svým otcem, který za ní přiletěl v úterý.

Zpravodajský web BBC uvádí, že zavržení islámu je v Saúdské Arábii trestáno smrtí. "Moji bratři, rodina a lidé ze saúdskoarabského velvyslanectví na mě budou v Kuvajtu čekat. Zabijí mě," řekla Kunúnová agentuře Reuters. Mladá žena je nyní v péči pracovníků UNHCR, ten dříve uvedl, že uprchlice má platná australská víza.

Australské ministerstvo vnitra přijetí žádosti od OSN potvrdilo, ve stručném prohlášení pouze dodalo, že případ saúdskoarabské dívky bude posuzovat "obvyklým způsobem".

sinfin.digital